Soluții de transport

Economie circulară de către Renault Trucks

5min
T Robust

Conștientizarea din ce în ce mai mare a sustenabilității și a aprovizionării cu materiale determină toate întreprinderile să își revizuiască propriile practici și pe cele ale furnizorilor lor. La Renault Trucks, ne-am angajat să asigurăm un transport durabil de mărfuri și am regândit întregul ciclu de viață al camioanelor noastre cu scopul de a le prelungi durata de viață și de a reduce obsolescența. Această mișcare a dus la o ofertă revizuită de vehicule uzate și piese de schimb, datorită utilizării de piese recondiționate. Aceasta este una dintre numeroasele acțiuni din cadrul abordării noastre pentru a ajunge la un transport decarbonizat.

Principiile economiei circulare

Indiferent de sector, economia circulară se bazează pe o filozofie simplă: acționați pentru a vă asigura că fiecare produs utilizat în producție este o resursă. Acest lucru presupune nu numai o mai bună gestionare a deșeurilor, ci și limitarea și chiar eliminarea lor cu totul. O economie circulară se bazează pe o buclă virtuoasă: refolosiți tot ceea ce poate fi utilizat, în timpul utilizării inițiale sau după conversie. Componentele neutilizabile sunt reciclate, reprocesate la maximum.

Trei axe principale guvernează modul în care funcționează:

  • Eco-proiectarea: aceasta implică întregul ciclu de viață, încă din faza de proiectare a bunurilor, proceselor sau serviciilor, minimizând impactul acestora și prevăzând reciclarea deșeurilor rezultate;

  • Schimbarea comportamentului consumatorilor: prin prelungirea perioadei de utilizare și promovarea unui consum mai responsabil;

  • gestionarea și reciclarea deșeurilor.

Ca parte a angajamentului nostru deplin pentru dezvoltarea unui transport durabil și decarbonizat, Renault Trucks a regândit ciclul de viață al vehiculelor noastre comerciale aplicând o logică circulară.

Cei trei piloni ai economiei circulare la Renault Trucks

Fiecare camion nou proiectat la Renault Trucks ia în considerare cele mai mici detalii privind sfârșitul ciclului de viață și opțiunile de reciclare a componentelor sale.

Regenerare, reconversie și Reciclare sunt cei trei piloni ai viziunii noastre pentru o economie circulară.

R ROBUST

Recondiționați camioanele pentru a le prelungi durata de viață

Atunci când un autocamion ajunge la sfârșitul primei sau celei de-a doua vieți la un client, acesta este returnat în rețeaua noastră. Acesta este procesat pentru a fi recuperat și "regenerat", fiind supus unei inspecții stricte în 200 de puncte. Inspecția se bazează pe puncte tehnice (transmisie, sistem de control al emisiilor etc.) și componente de siguranță (frânare, suspensie, iluminare etc.). Totul este validat printr-un test pe șosea. În cele din urmă, toate componentele care necesită înlocuire sunt înlocuite, iar software-ul de la bord este actualizat la cea mai recentă versiune disponibilă. Autocamionul este complet recondiționat și readus la o stare aproape ca nou, primind o etichetă SELECTION și o garanție certificată Renault Trucks.

T X-ROAD mosaïque

Reconversia camioanelor uzate la Used Trucks Factory: o unitate de producție care dă o nouă viață vehiculelor comerciale

Fabrica de camioane uzate este situată în Bourg-en-Bresse, Franța. Aceasta se străduiește să atingă un obiectiv similar: prelungirea duratei de viață a produselor. Oferă conversii de camioane sau transformări complete pentru a le adapta la cerințele pieței sau ale clienților. Printre exemple se numără reconversia unui camion cu biodiesel B100 pentru a funcționa cu combustibil 100% ulei de rapiță sau chiar efectuarea de conversii la energie 100% electrică.

Used trucks factory

Uzina de camioane second-hand realizează, de asemenea, conversii mai radicale pentru a prelungi durata de viață a vehiculelor, adaptându-le la alte aplicații sau industrii: acest lucru este deosebit de frecvent în cazul camioanelor Renault Trucks T X-Road, T P-Road, T X64 și T X-Port. Atât pentru Piața Comună Europeană, cât și la nivel internațional, echipele recondiționează vehicule uzate pentru a furniza vehicule personalizate pentru sectoarele de transport pe distanțe lungi, livrare pe șantier și distribuție. De exemplu, vehiculele care erau destinate pieței franceze pot fi consolidate și adaptate pentru a fi utilizate în Africa sau în Orientul Mijlociu. De asemenea, un tractor rutier poate fi transformat într-un rigid.

Operațiunile de transformare sunt efectuate la Fabrica de camioane uzate în conformitate cu un proces de fabricație industrială și de control al calității de o rigurozitate comparabilă cu cea aplicată la producția unui vehicul nou. Acest lucru prelungește durata de viață a unui camion sau permite reutilizarea componentelor sale, limitând astfel impactul asupra mediului.

Reciclați mai degrabă decât să înlocuiți: schimbați

Cu Renault Trucks puteți beneficia de un serviciu de schimb standard. Atunci când o componentă a autocamionului ajunge la sfârșitul duratei de viață, fie că este defectă sau deteriorată, puteți opta pentru o piesă echivalentă recondiționată cu garanție, în loc să cumpărați o piesă de schimb nouă. Procesul de recondiționare a pieselor este realizat în unitatea de producție Renault Trucks situată în Franța.

La sosire, piesele sunt demontate complet și fiecare componentă este inspectată de echipe dedicate. Componentele ireparabile sunt reciclate, altele sunt curățate și recondiționate pentru a fi refolosite. Procesul de validare și specificațiile tehnice pentru aceste operațiuni și piese sunt conforme cu cele mai stricte standarde de fiabilitate, siguranță și mediu. Recondiționarea industrială și specificațiile testate pe bancă înseamnă că performanțele originale ale autocamionului sunt păstrate. Piesele recondiționate recent sunt supuse acelorași teste de calitate ca și piesele noi. Odată validate, piesele pot fi montate pe autocamion pentru ca acesta să înceapă o a doua viață. Piesele de schimb standard oferă aceleași performanțe ca și piesele OEM și au aceeași garanție internațională de 2 ani. Sunt disponibile peste 2.000 de piese, care acoperă toate sistemele: piese și componente majore ale motorului și ale cutiei de viteze, sisteme de frânare, ambreiaje, alternatoare, motoare de pornire, sisteme electrice și electronice, direcție și suspensie, răcire etc.

Avantajele sunt duble:

  • Este în primul rând financiar, deoarece aveți o piesă care are aceeași calitate ca o piesă nouă, dar la un cost mai mic.

  • Este, de asemenea, ecologic.

Ce poate fi mai bun decât să te înscrii într-un proces de dezvoltare durabilă, economisind în același timp bani? Producția de piese recondiționate are un impact asupra mediului cu 60% mai mic decât cea a pieselor noi! Aceasta încurajează un consum mai responsabil, prelungește perioada de utilizare a vehiculelor și a pieselor acestora, limitând în același timp producția de deșeuri.

Reciclarea se aplică și în cazul bateriilor litiu-ion montate pe vehiculele electrice pe care le vindem. Acestea pot fi refolosite în alt sector, cum ar fi sprijinirea funcționării turbinelor eoliene, sau pot fi reciclate.

Camioanele noastre sunt reciclabile în proporție de 95% și recuperabile în proporție de 98%, în conformitate cu standardul ISO 22628.. fiecare piesă este marcată pentru a face mai simplă direcționarea către instalația de reciclare corespunzătoare. Piesele care intră sub incidența legislației europene REACH referitoare la fabricarea și utilizarea substanțelor chimice sunt sistematic înregistrate și semnalizate către organismele corespunzătoare.

Prin acest proces global și prin numeroasele măsuri practice luate pentru a pune planurile în aplicare, am apărut ca pionieri în abordarea circulară a ofertei de vehicule comerciale și ne-am asigurat poziția de lider în tranziția către un transport durabil. Nu ezitați să contactați experții noștri pentru asistență în propria noastră călătorie de tranziție energetică.

Sunt de acord ca, atunci când trimit acest formular, Renault Trucks să stocheze și să păstreze datele mele personale atât timp cât este necesar pentru a evalua informațiile furnizate și pentru a mă putea contacta din nou cu privire la acest subiect specific. De asemenea, datele mele pot fi transferate către partenerii și distribuitorii Renault Trucks care vor fi în măsură să se ocupe de cererea mea.
Set canonical URL
Off